Програми лояльності на українських АЗС – безпрограшна лотерея?

12.10.2023

Після повернення акцизу на автомобільне пальне в Україні ціни на стелах АЗС швидко поповзли вгору.Чи можна компенсувати їх зростання за рахунок програм лояльності мережевих АЗС, і хто з ретейлерів пропонує найбільш вигідні варіанти?З цими питаннями розбиралися експерти ІСЕ. Сьогодні, коли ціни планомірно ростуть майже на всі товари та послуги, для автолюбителів важливо заощаджувати хоч щось на пальному.Розуміючи це, мережі АЗС намагаються зберегти своїх клієнтів та пропонують їм вигідні умови програм лояльності, а також різноманітні форми «кешбеку».

Інститут споживчих експертиз провів дослідження великих мереж АЗС по всій Україні, щоб з'ясувати, де знижки вигідніші.Тим більше що багато сервісів за минулі роки отримали розширені можливості.Під пильним оком експертів опинилися 9 програм лояльності українських АЗС: ДякуYOU (КЛО), MyAMIC (Amic Energy), PLUS (БРСМ нафта), Fishka (ОККО), Prime, Shell Smart (Shell), U.GO, "UPGgood" (UPG) та "Прайд" (WOG).

Мобільний додаток.

Більшість мереж АЗС зі списку (Amic Energy, БРСМ-Нафта, KLO, OKKO, Shell, UPG та WOG) пропонують своїм постійним клієнтам встановити програми для смартфонів на основі процесорів Android та IOS.А ось у компанії U.GO додаток доступний тільки для IOS, тому щоб скористатися програмою лояльності доведеться возити із собою «пластик». Встановити програму та зареєструватися в програмі лояльності займе максимум хвилину.Наявність програми на телефоні дозволить відмовитись від використання пластикової картки.Інтерфейс програм багато в чому схожий, але відрізняється функціоналом.У всіх є адреси АЗС, асортимент палива, накопичені бонуси та інформація про актуальні акції.Відмінність полягає у зручності користування та додаткових можливостях. Наприклад, мобільний додаток AmiсPay дозволяє скористатися всіма перевагами програми лояльності MyAmic та мати віртуальну карту лояльності, яка інтегрована у програму.Програма також дозволяє зробити заправку, не виходячи з автомобіля та отримати нарахування миттєвих знижок на кожен літр палива.

Економія, подарунки і електронні «чайові».

Суть будь-якої програми лояльності у тому, щоб втримати клієнта за допомогою надання йому різноманітних знижок.У випадку з мережевими АЗС йдеться про заохочення і втримання автолюбителів за куплене пальне.Принцип роботи будь-якої програми лояльності полягає у нарахуванні бонусних балів за кожен літр бензину, ДП чи газу.Відмінності полягають у кількості подібних балів та можливості їх збільшення за рахунок обсягу закупівель.Крім того, більшість АЗС пропонує додаткові бонуси при купівлі супутніх товарів, кави, хот-догів та інших продуктів. Система «ДякуYOU» (КЛО) нараховує бонуси за кожен літр бензину та ДП у розмірі 1,5 грн та 1 грн – на газ, а також 2% знижки нафаст-фуд та товари у фірмових магазинах. Крім цього, тут дарують клієнтам каву та бонуси до 3грн/л за встановлення та реєстрацію у мобільному додатку. У додатку KLO можна придбати пальне у вигляді електронних талонів. Ці онлайн-талони мають обмежений термін дії – 60 днів з моменту купівлі. Також система «ДякуYOU» має цікаву опцію – можна залишити «чайові» заправнику бонусами. Для цього у розділі переказ бонусів потрібно обрати «Працівнику» та відскакувати штрих-код на бейджі заправника. Накопичені у додатку KLO бонуси можна відправити на благодійність.

АЗС Amic Energy має програму лояльності MyAMIC, яка гарантує знижки на всі види палива в розмірі 0,50 грн/л, а також знижку від 1 до 3 відсотків на супутні товари та кафе. На ОККО базовий «кзшбек» становить 1 грн за бензин та ДП, а при купівлі газу він обійдеться на 50 коп дешевше.На WOG бонуси нараховуються як при купівлі палива на заправці, так і при покупках у WOG-CAFЕ та WOG MARKETі. Варто зазначити, що на деяких АЗС за преміальне паливо нараховується більше балів.Наприклад, на АЗС Shell за літр фірмового бензину або дизеля марки V-Power ви отримаєте 4 бали, а за звичайний А-92, А-95 або ДП – 2 бали. Програма лояльності PLUS (БРСМ-Нафта) пропонує своїм користувачам знижку на паливо з моменту реєстрації у програмі лояльності від 90 коп. до 1,50 грн за кожен літр палива.У будні за налічується 2 бали за кожен літр палива, а в суботу та неділю – 4 бали за літр.Крім того, знижки варіюються в залежності від того, яку кількість палива було придбано протягом місяця.

На АЗС Amic Energy також можна заощадити під час вікенду, скориставшись акцією «Божевільний цінопад вихідного дня» та отримати в суботу та неділю знижку -3 грн./л на бензин та дизельне паливо порівняно з ціною, яка діяла на 23:59 п'ятниці поточного тижня.

Крім АЗК, орієнтованих на пересічних автолюбителів, в Україні є національна мережа АЗС Prime, яка спеціалізується на обслуговуванні великих транспортних компаній з великим автопарком комерційної техніки.Незважаючи на орієнтованість на комерційний сегмент, вона пропонує програму лояльності також для своїх «легкових» клієнтів.Реалізація палива здійснюється як у роздріб, так і оптом через сервіс Diesel Manager.Знижки досить великі, особливо на дизельне паливо, варіюються в залежності від обсягу палива, що купується, і можуть досягати до 5 грн.на літрі.

Як економити з картами не тільки на заправках.

Під час вивчення програм лояльності мережевих АЗС експерти Інституту споживчих експертиз провели аналіз можливості їх використання в інших сферах життя.Наприклад, у мобільному додатку АЗК WOG можна купити «Зелену карту» та отримати 10% від її вартості у вигляді бонусів.Ще вона дає змогу отримати «кешбек» до 15% на товари у партнерів програми.Крім того, оплачуючи паливо карткою Visa можна отримати додаткову знижку у вигляді 1,5 грн за літр палива, але така знижка діє лише за умови пред'явлення QR коду купона у мобільному додатку WOG Pride. Цікаво, що паливо на WOG можна придбати онлайн через мобільний додаток.Це ще один варіант економії, оскільки, крім знижки, клієнт отримує фіксовану ціну на момент оплати.Тобто ціна придбаного вами палива вже не зміниться, навіть якщо ціни на стелах АЗС зростуть.Це особливо актуально зараз, коли вартість товарів та послуги зростають щодня. Говорячи про покупки онлайн за допомогою програми лояльності компанії, варто відзначити програму Fishka від ОККО.Сервіс Fishka Online дозволяє клієнтам компанії здійснювати покупки в 150 онлайн-магазинах партнерів і отримувати за це бали.Крім того, у Fishka у розділі «Винагороди» є можливість обміняти зароблені бали на подарункові сертифікати компаній-партнерів на суму від 10 до 2000 грн. або придбати різні товари з каталогу програми.

Знижка тільки для тебе

На заправках більшості мереж діють постійні знижки від 25 копійок до 2,5 гривень на кожен літр.Знижка надається власникам карток лояльності.Останнім часом набули поширення персональні знижки, про які користувач тієї чи іншої програми лояльності дізнається з особистих повідомлень із спеціальним промо-кодом.Його необхідно показати оператору АЗС на касі, і тоді вас заправлять із зазначеним у повідомленні дисконтом. Іноді мережі практикують разові акції, які мають обмежений часовий інтервал.Про початок акції учасників програми лояльності повідомляють через SMS-розсилку або листом на електронну пошту. Тобто це по суті лотерея, хоч і безпрограшна.

Економити – легко!

Резюмуючи отримані результати, експерти дійшли висновку, що наразі програми лояльності дійшли такого стану конкурентної боротьби, що в ній більше немає очевидних переможців.Більш того, середні мережі, такі як KLO, AMIC або PRIME в багатьох кейсах виявляються вигіднішими, ніж великі мережі на кшталт ОККО.Але будь-яка конкурентна боротьба, зрештою, виявляється на руку звичайним споживачам, оскільки дозволяють їм економити.І те, що за нинішніх вкрай складних часів, ці програми продовжують працювати, викликає повагу і вдячність.

Олександр Бабенко




азс

Views: 1461